Köfteli Patlıcan Tarifi: Malzemeler
- 4-5 adet orta boy patlıcan
- 300 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 adet yumurta
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Sos İçin:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Köfteli Patlıcan Hazırlanışı:
- Patlıcanları alacalı soyun ve uzunlamasına dilimleyin. Tuzlu suda 15-20 dakika bekletin acısını çıkarmak için.
- Kıymayı derin bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, sarımsak, salça, tuz, baharatlar, maydanoz ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun.
- Yoğurduğunuz kıymadan ceviz büyüklüğünde köfteler yapın.
- Patlıcan dilimlerini sudan çıkarıp kurulayın. Her patlıcan diliminin üzerine bir köfte yerleştirip hafifçe bastırarak yapışmasını sağlayın.
- Tavada sıvı yağı kızdırın. Köfteli patlıcanları önce köfteli kısım alta gelecek şekilde kızartın, sonra diğer tarafını çevirip patlıcanın da kızarmasını sağlayın.
- Kızaran köfteli patlıcanları bir fırın kabına veya tencereye dizin.
- Ayrı bir kasede sos malzemelerini karıştırın ve köfteli patlıcanların üzerine gezdirin.
- Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Fırında yapacaksanız 180 derecede 20 dakika pişirin.
- Sıcak olarak pilav veya yoğurt eşliğinde servis yapın.
Püf Noktaları:
- Patlıcanları tuzlu suda bekletmek acılığını alır ve daha lezzetli olmasını sağlar
- Köfteleri çok büyük yapmamaya dikkat edin, patlıcan dilimleriyle orantılı olmalı
- Kızartma işlemi sırasında fazla yağ çekmemesi için patlıcanları iyice kurulayın
- Daha hafif bir versiyon için kızartma yerine fırında pişirebilirsiniz
|