Fırında sulu köfte, ailece birlikte yiyebileceğiniz ve misafirleriniz için de rahatlıkla hazırlayabileceğiniz lezzetli bir yemektir. İzmir köftesi olarak da bilinen bu yemek, aslında oldukça kolay bir şekilde evinizde yapabileceğiniz bir tarif olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette malzemelerinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Eğer pişirme işleminden önce köfte harcınızı hazırlarsanız yemeğinizin daha lezzetli olduğunu görebilirsiniz. Fırında Patatesli Sulu Köfte Malzemeleri (4 Kişilik)
Fırında Patatesli Köfte Nasıl Yapılır?İlk olarak kıymayı yoğurma kabına alıyoruz. Daha sonra içine çekilmiş ekmek içini kıymanın üzerine serpiştiriyoruz. Soğanı kabuklarından ayırıp incecik rendeliyoruz ve harcın içine döküyoruz. Daha sonra sarımsakları soyup dövüyoruz ve harca ekliyoruz. Son olarak iyice temizleyip incecik kıydığınız maydanozları harca ekleyip baharatları da ekledikten sonra harcı yoğurmaya başlıyoruz. Tüm malzemeler birbirleri ile özdeşleşene kadar harcı yoğurmaya devam ediyoruz. Köfte harcının istediğiniz kıvama geldiğinden emin olduğunuzda parmaklarınıza biraz yağ sürerek harçtan parçalar kopararak parmak kalınlığında ve uzunluğunda silindirler halinde şekil verin. Köfteleri şekillendirme işiniz bittikten sonra patatesleri yıkayın ve soyun. Daha sonra yarım ay şeklinde doğrayın. Fırın tepsinize patatesleri serin ve üzerine biraz sıvı yağ gezdirdikten sonra tuz ve karabiber serpip fırına atın. Patateslerin üzeri kızarmaya başladığında patateslerin üzerine köftelerinizi de dizin. Köfteler de kızarmaya başlayana kadar fırında pişmeye bırakın. Üstü kızaran köftelerinizi alt üst ederek iki tarafının da pişmesini sağlayın. Bu sırada bir kâseye salçanızı koyup, biraz yağ ve su ekleyerek çözün. Üzerine biraz tuz ekleyip fırındaki yemek tepsinize gezdirerek dökün. Son olarak dilerseniz domates dilimleri ve yeşil biber de koyarak tekrar fırına verin. Patatesler iyice piştikten sonra fırından alıp sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Bu tarifi denemek istiyorum ama köfte harcını hazırlarken dikkat etmem gereken başka püf noktaları var mı? Örneğin, maydanoz yerine başka bir ot kullanabilir miyim?
Cevap yazMerhaba Eryıldız,
Köfte harcını hazırlarken dikkat etmen gereken birkaç püf noktası daha var. Öncelikle, baharat dengesine dikkat etmelisin; çok fazla baharat eklemek, köftenin tadını bozabilir. Maydanoz yerine dereotu veya taze nane gibi otlar kullanabilirsin, bu da köftenin lezzetini farklı bir boyuta taşıyabilir. Ayrıca, harcın iyice yoğurulması önemlidir, çünkü bu, köftelerin daha sıkı ve lezzetli olmasını sağlar. Son olarak, harcı bir süre buzdolabında dinlendirmek, baharatların ve otların iyice karışmasını sağlar ve daha lezzetli köfteler elde etmeni sağlar. Afiyet olsun!