Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Sulu Köfte

Ekşili Sulu Köfte Nedir?

Ekşili sulu köfte, besleyici özellikleri oldukça fazla olan ve Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Bu tarif, ister çorba olarak ister sulu bir yemek olarak düşünülebilir. Davet sofralarına da oldukça yakışan ve iştah açıcı özelliği olan ekşili sulu köfte, özellikle soğuk havalarda sık sık yapılması tavsiye edilen bir yemektir.

Ekşili Sulu Köfte Malzemeleri

Köfte için:

  • 300 gr yağsız kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı un

Garnitür için:

  • 2 tane orta boy patates
  • 1 tane orta boy havuç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Terbiyesi için:

  • 2 yemek kaşığı kaymaksız yoğurt
  • 1 tane yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu (Arzu ederseniz acı erik ekşisi de kullanabilirsiniz)
  • 3 yemek kaşığı un

Ekşili Sulu Köfte Nasıl Yapılır?

Yemeğin hazırlanışına ilk olarak orta büyüklükte bir tencere alarak başlayalım. Tencerenin içerisine ilk olarak yağ ilavesi yapalım ve ardından küp doğranmış patatesler ile havuçları ilave edip biraz kavuralım. Malzemeler hafifçe yumuşayınca üzerine su ilavesi yapalım ve sebzeleri pişmeye bırakalım. Sebzeler pişerken köftelerin hazırlanışına geçebiliriz.

Kıymayı rahat karıştırabileceğimiz bir kabın içerisine alalım ve üzerine kuru soğanı rendeleyelim. Ardından baharatları ekleyip kıymayı güzelce yoğuralım. Son olarak karışımın içerisine yıkanmış pirinçleri alalım ve iyice karıştırdıktan sonra leblebi büyüklüğünde parçalar koparalım. Bütün parçaları bir fırın tepsisinin üzerine alalım ve yuvarlama aşamasına geçelim. İlk önce elimizin iç kısmını su ile ıslatalım ve köfteleri avuç içimiz ile yuvarlak olacak şekilde yuvarlayalım. Bütün parçaları yuvarladıktan sonra köftelerin üzerine 2 yemek kaşığı un serpiştirelim ve tepsiyi sağa sola sallayarak unu bütün köftelere yedirelim. Ardından tencerede kaynamakta olan sebzelerin yanına hazırladığımız köfteleri yavaşça ekleyelim ve 4-5 dakika kadar kısık ateşte pişirelim.

Yemeğin terbiyesi için verilen malzemeleri bir kabın içerisine alalım ve üzerine tenceredeki sudan bir kepçe kadar ilave edip çırpalım. Hazır hale gelen terbiyeyi yemeğin içerisine bir kere de boşaltalım ve sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar pişirelim. Ekşili sulu köfte yemeği veya çorbası hazır hale gelmiştir. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çeri

21 Temmuz 2024 Pazar

Ekşili sulu köfteyi yaparken, terbiyeyi eklerken neden tenceredeki sudan bir kepçe alıp önce terbiyeye ekliyoruz? Bu adımı atlamamız durumunda ne olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Çeri,

Ekşili sulu köfteyi yaparken terbiyeyi eklemeden önce tenceredeki sudan bir kepçe alıp terbiyeye eklememizin sebebi, terbiyenin kesilmesini önlemektir. Bu işlem, terbiyeyi yavaşça ısıtarak tencereye eklediğimizde ani ısı değişikliğinden dolayı kesilmesini engeller. Eğer bu adımı atlar ve terbiyeyi doğrudan tencereye eklerseniz, terbiyenin içindeki yumurta ve yoğurt hızlıca pişer ve kesilerek yemeğinizin kıvamını bozabilir. Bu da hem görüntü hem de tat açısından istenmeyen bir durum yaratır. Dolayısıyla, bu adımı atlamamak önemlidir.

Sevgiler, Çeri.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Sulu Köfte

Sulu Köfte

Haber Bülteni