Sulu Köfte Patates Sulu Köfte Patates, İç Anadolu bölgesine ait geleneksel bir yemek olmasına rağmen, neredeyse her evin mutfağında pişirilen bir lezzettir. Farklı yörelere göre çeşitli tarifleri bulunmaktadır. Kimileri bu yemeği salçalı hazırlarken, kimileri terbiyeli olarak hazırlar. Damak zevkine göre her iki şekilde de denenebilir. Köfteler genellikle ince bulgur ile hazırlanır, ancak tercihe göre kırık beyaz pirinç de kullanılabilir. İçerisinde patates bulunması nedeniyle oldukça doyurucu olan bu yemeğin vitamin ve mineral değeri de yüksektir. Büyük küçük herkesin severek tükettiği bir yemektir. Yapımı ve hazırlanması oldukça kolaydır. Çoğunlukla ana yemek olarak tercih edilir ve yanına en çok pirinç pilavı yakışır. İster misafirlere ister aile bireylerine rahatlıkla sunumu yapılabilir. Sulu Köfte Patates İçin Gerekli Malzemeler
Köftesi İçin
Üzeri İçin
Sulu Köfte Patates Nasıl Yapılır? Sulu köfte patates tarifinde öncelikle sebzeler hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyulur ve sıkacak ile sıkılır. Geniş bir tencere içerisine sıvı yağ konularak tencere ocağa alınır. Daha sonra salça ve sarımsak ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulur. İçerisine su, tuz ve tüm baharatlar ilave edilerek kaynatılır. Su kaynarken diğer yandan patateslerin ve havuçların kabukları soyulur. Her biri küp şeklinde doğranarak salçalı suya ilave edilir. Yaklaşık olarak 10-12 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Diğer yandan köfte hazırlığına geçilir. Soğanların kabukları soyularak rendelenir. Geniş bir karıştırma kabı içerisine yıkanmış ince bulgur, kıyma, soğan ve yumurta ilave edilerek köfte yoğrulmaya başlanır. Bir tepsi içerisine un serpilir. Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır ve unlu tepsiye konulur. Tüm köfteler için aynı işlem uygulanır. Daha sonra tepsi sallanarak tüm köftelerin una bulanması sağlanır. Hazırlanan köfteler teker teker kaynamış salçalı suya ilave edilir. Köftelerin dağılmaması için çok fazla karıştırılmaması önerilir. Köfte ilavesinden sonra yemeğin kısık ateşte yaklaşık 9-10 dakika kaynaması yeterlidir. Sulu köfte patates yemeği ocaktan alınır. Servis tabağına konularak üzerine bir tutam kıyılmış maydanoz ilave edilerek sunum yapılır. Afiyet olsun. |