Unlu Sulu Köfte TarifiKültür mirasımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan yöresel yemeklerimizin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Anadolu'da yüzyıllar boyunca farklı şartlarla birlikte yemeklerde sürekli bir değişim yaşanmıştır. Bu değişimlerle birlikte günümüze kültür mirasımızın öncüsü yemeklerimiz taşınmıştır. Unlu sulu köfte yemeği ülkemizin her bölgesinde bilinir ve yapılır. Yapılışında bölge bölge değişikliklere rastlanılabilir. Biraz emek isteyen bir yemek olsa da lezzeti harikadır. Unlu sulu köftenin yapımında kıyma ve sebze çeşitleri bulunur. Protein, demir, çinko ve folik asit bakımından zengin ve içerisindeki malzemelerle de doyurucudur. Unlu Sulu Köfte Tarifi Malzemeleri
Köfteleri Bulamak için
Terbiyesi için
Unlu Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?Soğan ve sarımsağı suyunu çıkartmamaya çalışarak rendeleyelim. Kıyma, yumurta, un, ince bulgur ve baharatları güzelce harmanlayalım. Ele hafif yapışacak bir harç elde edelim. Unlu sulu köftenin harcı çok yapışıyorsa unun miktarını biraz arttırabiliriz. Bir kaseye su dolduralım ve harçtan fındık büyüklüğünde köfteler yapalım. Bir tepsiye birkaç yemek kaşığı un serpelim ve köftelerimizi una bulayalım. Patates ve havucu küp şeklinde doğrayalım. 1 litreden biraz fazla su kaynatalım, su kaynayınca köfte, patates ve havuçları atalım. Taşmaması için de tenceremizin kapağını yarım bırakalım. Malzemeler piştikten sonra terbiyeleri için malzemeleri karıştıralım ve yavaş yavaş ilave edelim. Birkaç dakika daha karıştırarak unlu sulu köftemizi ocaktan alalım. Yemeğimizi sıcak servis edelim. Afiyet olsun. |
Unlu sulu köfteyi ilk denediğimde gerçekten harika bir lezzetle karşılaştım. Tarife göre hazırlarken galeta unlu sulu köfte yapmayı düşünmüştüm ama tarifte un kullanılması beni biraz değiştirdi. Sonuçta ortaya çıkan yemek, hem doyurucu hem de çok lezzetliydi. Özellikle terbiyesiyle birlikte yumuşak bir kıvam alıyor. Galeta unlu sulu köfte denemek isteyenlere tavsiyem, kesinlikle bu tarife göz atmalarıdır. Bu geleneksel lezzeti mutlaka denemelisiniz!
Cevap yazEbed Bey, yorumunuzu okudum ve sulu köfte hakkında paylaştığınız deneyim gerçekten çok ilham verici. Galeta ununun kullanılması, yemeğin lezzetini artırdığı gibi dokusunu da zenginleştiriyor. Geleneksel tariflerde bazen küçük değişiklikler yapmak, harika sonuçlar doğurabiliyor. Terbiyesiyle yumuşak bir kıvam alması, bu yemeği daha da cazip hale getiriyor. Kesinlikle sulu köfteyi denemek isteyenlere bu tarife göz atmalarını öneriyorsunuz; ben de katılıyorum. Elinize sağlık, bu lezzeti paylaştığınız için teşekkürler!
Bu unlu sulu köfte tarifini denerken köftelerin dağılmaması için nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca terbiyesini eklerken yemeğin kesilmemesi için önerileriniz var mı?
Cevap yazKudret, köftelerin dağılmaması için öncelikle kıymayı yeterince yoğurmalısınız. Yoğurma işlemi köfte harcının birbirine iyice yapışmasını sağlar. Ayrıca, köfte harcına biraz un veya galeta unu eklemek de köftelerin dağılmasını önler. Köfteleri yaparken elinizi suya batırarak şekil vermek de köftelerin pürüzsüz olmasını sağlar.
Terbiyeyi eklerken yemeğin kesilmemesi için terbiyeyi yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemelisiniz. Terbiyeyi eklerken yemeğin sıcaklığının da çok yüksek olmamasına dikkat edin, bu sayede terbiyenin kesilmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca, terbiyeyi eklemeden önce biraz sıcak çorba suyuyla terbiyeyi ılıştırarak yemeğe eklemek de işinizi kolaylaştırır.
Afiyet olsun!