Patatesli Sulu Köfte Patatesli sulu köfte, bulgur, kıyma ve çeşitli baharatlarla hazırlanan köftelerin yanında patates ilavesi yapılarak pişirilen bir yemek türüdür. İç Anadolu bölgesinde genellikle ana yemek olarak tercih edilen patatesli sulu köfte, Doğu bölgelerinde ise çorba olarak sofralarda yerini almaktadır. İçerisindeki patates nedeniyle doyurucu özelliği oldukça fazla olan bu yemeğimiz, yüksek vitamin ve mineral değerleri ile de dikkat çekmektedir. Patatesli Sulu Köfte Malzemeleri
Patatesli Sulu Köfte Nasıl Yapılır? Derin bir tencere alalım ve içerisine margarin ile sıvıyağı ilave edip ısıtalım. Isınmış olan yağların içerisine salçaları alalım ve birkaç dakika kavuralım. Kavurduğumuz salçaların üzerine sarımsakları rendeleyip birkaç kez karıştıralım ve limon suyunu da ekleyip tencerenin içerisine 1,5 litre su ilave edelim. Patateslerin dış kabuklarını soyalım ve güzelce yıkayıp ortadan ikiye keselim. Ardından patatesleri küp şeklinde, biraz iri olacak şekilde doğrayalım ve tenceredeki suyun içerisine alalım. Patatesler kaynamaya geçene dek köfteleri hazırlamaya başlayalım. Kıymayı bir tepsinin üzerine alalım ve içerisine rendelenmiş kuru soğanları ve baharatları ekleyip yoğuralım. Baharatlar ve soğan ile özleşen kıymanın yanına yumurta, ince kıyım yapılmış maydanoz, bulgur ve tuz ekleyip yoğurma işlemini 2-3 dakika kadar sürdürelim. Hazırladığımız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp bir tepsinin üzerine dizelim. Akabinde büyüklüklerini ayarladığımız bu parçaları avucumuzun içerisinde yuvarlayalım. Yuvarladığımız köftelerin üzerlerine un serpiştirelim ve tepsiyi birkaç kez sallayarak bütün köftelerin unlanmasını sağlayalım. Unlanmış olan köfteleri tencerede kaynayan suyun içerisine azar azar ilave edelim ve 7-8 dakika kadar pişmeye bırakalım. Ara sıra patatesler ile köftelerin pişip pişmediğini bir çatal batırarak kontrol edelim ve patatesler dağılma noktasına gelmeden ocağın altını kapatalım. Patatesli sulu köfte yemeğimiz, servis için hazır hale gelmiştir. Sıcak olarak sevdiklerimize ikram edebiliriz. Ekstra Bilgiler
Afiyet olsun. |
Behiye
26 Temmuz 2024 CumaPatatesli sulu köfte yaparken köftelerimin dağılmaması için yağsız kıyma kullanmak gerçekten önemli mi?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Behiye Hanım,
Evet, patatesli sulu köfte yaparken köftelerin dağılmaması için yağsız kıyma kullanmak oldukça önemlidir. Yağsız kıyma, köftelerin daha sıkı ve sağlam olmasını sağlar, böylece pişirme sırasında dağılma olasılığı azalır. Ayrıca, köftelere ekleyeceğiniz galeta unu veya ekmek içi de köftelerin formunu korumasına yardımcı olacaktır. Yumurta da köftelerin bağlayıcı bir malzemesi olarak kullanılabilir. Bu küçük püf noktalarıyla köftelerinizin dağılmadan piştiğini göreceksiniz. Afiyet olsun!