Güveçte sulu köfte, yediden yetmişe herkesin seveceği türden, çok lezzetli ve değişik bir köfte yemeğidir. Yemeğe gelen misafirlere de rahatlıkla sunulabilecek bu yemeğin yapımı da oldukça kolaydır. Üstelik güveç bu yemeğe kendine has bir tat katar. Yalnız güveçte pişen yemeğin yüksek ısıda pişirilmemesi oldukça önemlidir. Çünkü güveç yemeğe lezzetini ancak bu şekilde verebilir.
Güveçte sulu köfte malzemeleri
- 4 adet iri boy patates
- 500 gram kıyma
- 3 dilim ekmek
- 1 adet yumurta
- 1 bağ kadar maydanoz
- 2 adet orta boy soğan
- 1 tepeleme yemek kaşığı salça
- 2 adet orta boy domates
- 3 bardak su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Göz kararı tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Öncelikle köfteyi hazırlamak için derin bir kaba kıymayı koyup, üzerine ekmek içleri ufalanır. İnce ince doğranmış maydanoz ve rendelenmiş soğanlar da eklendikten sonra yumurta, tuz ve karabiber de eklenip hazırlanan harç iyice yoğurulur. İyice yoğrulmuş olan harç 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra hazırlanan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve Hafifçe bastırarak köfte şekli verilir. Eğer farklı bir şekil vermek istenirse, harçtan daha ufak parçalar koparılıp yuvarlak köfteler de yapılabilir.
Diğer yanda patatesler küp-küp doğranarak, hafif yağda kızartılır. Bezelyeler, eğer taze ise haşlanır ve patateslere eklenir. Son olarak salça, biraz suyla sulandırılarak patates ve bezelyeye eklenir. Hazırlanmış olan köfteler ve salçalı karışım güveçlere paylaştırılır. Eğer istenirse üzerine kaşar peyniri de konulabilir. Hazırlanan güveçler 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.
Güveçte sulu köfte hem pratik hazırlanışı hem de lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olmaya aday bir yemektir. Yanında sıcak sütlü püre veya pilavla servis edilebilir. Kalabalık misafirlerin ağırlandığı yemeklerde gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz bu lezzet isteğe göre patlıcan veya kabak gibi sebzeler de eklenebilir.