Kiremitte Patates Püresi ile Köfte Tarifi
Malzemeler (4 kişilik):
- 400 gr kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Patates Püresi İçin:
- 4 orta boy patates
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlık:
1. Köfte Hamurunun Hazırlanması:
- Kıymayı derin bir kaba alın
- Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu ve baharatları ekleyin
- Maydanozu ilave edip yoğurun
- Hamuru 15 dakika buzdolabında dinlendirin
- Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verin
2. Patates Püresinin Yapılışı:
- Patatesleri soyup küp küp doğrayın
- Tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın
- Suyunu süzüp püre haline getirin
- Ilık süt, erimiş tereyağı ve baharatları ekleyip karıştırın
- Kıvamının koyu olmasına dikkat edin
3. Pişirme:
- Fırını 200°C'de ısıtın
- Kiremit tavayı yağlayın
- Köfteleri kiremitin kenarlarına dizin
- Ortasına patates püresini yerleştirin
- Domates salçasını sıcak su ve baharatlarla karıştırıp köftelerin üzerine gezdirin
- Zeytinyağını üzerine serpin
- Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
4. Servis:
- Fırından çıkan kiremiti 5 dakika dinlendirin
- Sıcak olarak servis yapın
- Yanında yoğurt veya cacık ile servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Köftelerin dağılmaması için hamuru iyi yoğurun
- Kiremit tavayı önceden ısıtırsanız yemek daha lezzetli olur
- Patates püresini çok sulu yapmamaya özen gösterin
- Köfteleri çok büyük yapmamaya dikkat edin
Not: Kiremit tavanız yoksa, ısıya dayanıklı güveç kabı da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun! |