Fırında i̇zmir köfte nasıl yapılır? tarifi nedir?

Fırında İzmir köfte, hem lezzetli hem de pratik bir akşam yemeği alternatifi sunuyor. Geleneksel köftenin fırın versiyonu olan bu tarif, daha az yağlı ve daha hafif olmasıyla öne çıkıyor. Köftelerin üzerini kaplayan domatesli sos, pişerken harika bir aroma yayıyor ve yemeğin lezzetini tamamlıyor.

20 Kasım 2025

Fırında İzmir Köfte Nasıl Yapılır?


Fırında İzmir köfte, geleneksel İzmir köftesinin fırında pişirilerek daha hafif ve pratik bir şekilde hazırlanan lezzetli bir versiyonudur. İşte adım adım tarifi:

Malzemeler (4-6 kişilik):


  • 500 gram kıyma (karışık veya dana)
  • 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp sıkılmış)
  • 1 çay bardağı galeta unu veya irmik
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sos İçin:


  • 2 adet orta boy domates (rendelenmiş veya küp doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber (jülyen doğranmış)
  • 1 adet kırmızı biber (jülyen doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Köfte harcını hazırlamak için; kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, ıslatılıp sıkılmış ekmek içi, galeta unu, domates salçası ve baharatları derin bir kasede iyice yoğurun.
  • Harcı buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
  • Dinlenmiş harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlak veya oval şekilli köfteler yapın.
  • Köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Sosu hazırlamak için; rendelenmiş domates, doğranmış biberler, domates salçası, sıcak su ve baharatları bir kasede karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
  • Köfteler kızarıp sos kıvam alınca fırından çıkarın.

Püf Noktaları:

  • Köfte harcını dinlendirmek köftelerin dağılmamasını sağlar
  • Köfteleri fırın tepsisine dizmeden önce az yağla kızartırsanız daha lezzetli olur
  • Sosa bir çay kaşığı şeker ekleyerek domatesin asitliğini alabilirsiniz
  • Fırının ısısını ve pişme süresini fırınınıza göre ayarlayın

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak pilav veya patates püresi ile servis edebilirsiniz
  • Üzerine yoğurt dökerek de tüketebilirsiniz
  • Yanında mevsim salatası ile harika bir öğün olur

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Güveçte Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Beğendili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Beğendili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
;