Patlıcan Arasında Köfte Tarifi: Geleneksel Lezzetin Adım Adım Hazırlanışı
Malzeme Listesi
- 4-5 orta boy patlıcan
- 300 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay bardağı galeta unu veya bayat ekmek içi
- 1 adet yumurta
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- Tuz, karabiber
Hazırlanış Aşamaları
1. Patlıcanların Hazırlanması:
- Patlıcanları alacalı soyun ve 1.5-2 cm kalınlığında halkalar şeklinde dilimleyin
- Tuzlu suda 15-20 dakika bekletin (acılığını almak için)
- Sudan çıkarıp kuruladıktan sonra kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın
- Kızaran patlıcanları kağıt havlu serili tabağa alın
2. Köfte Harcının Hazırlanması:
- Kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, galeta unu, yumurta ve baharatları derin bir kasede karıştırın
- Maydanozu ekleyip 5-10 dakika yoğurun
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın
3. Birleştirme ve Pişirme:
- Fırın kabına önce bir sıra kızarmış patlıcan dizin
- Her patlıcan diliminin üzerine bir köfte yerleştirin
- Köftelerin üzerini diğer patlıcan dilimleriyle kapatın
- Domates salçasını sıcak suyla açıp sarımsak ve baharatları ekleyerek sosu hazırlayın
- Sosu patlıcanların üzerine gezdirin
- 180°C önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
Püf Noktaları
- Patlıcanları çok ince dilimlememeye özen gösterin
- Köfteleri çok kalın yapmamak lezzet dengesi açısından önemli
- Fırından çıktıktan sonra 10 dakika dinlendirip servis yapın
- Yanında yoğurt veya pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz
Sunum Önerisi
- Sıcak servis yapın
- Üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz
- Yanında cacık veya mevsim salata ile mükemmel bir ana yemek olacaktır
|