Tekirdağ Köfte Tarifi: Geleneksel Lezzetin Evdeki Yansıması
Tekirdağ köftesi, ince kıyılmış kıymadan yapılan, baharat dengesi mükemmel ve ızgarada pişirildiğinde eşsiz bir lezzete ulaşan geleneksel bir Türk köftesidir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir Tekirdağ köftesi tarifi:
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 500 gram az yağlı dana kıyma (tercihen but kısmından)
- 1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay bardağı galeta unu veya bayat ekmek içi
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanış Aşamaları:
- Kıymayı geniş bir kaba alın ve üzerine rendelenmiş soğanı ekleyin
- Ezilmiş sarımsak, galeta unu, yumurta ve tüm baharatları ilave edin
- Malzemeleri iyice yoğurarak homojen bir karışım elde edin
- Son olarak ince kıyılmış maydanozu ve zeytinyağını ekleyip tekrar yoğurun
- Hazırladığınız köfte harcını en az 2 saat buzdolabında dinlendirin
- Dinlenmiş harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
- Ellerinizi ıslatarak köfteleri yassı ve oval şekilde şekillendirin
- Izgarayı orta ateşte iyice ısıtın
- Köfteleri arkalı önlü güzelce pişirin
Püf Noktaları:
- Kıymanın yağ oranı çok önemlidir, çok yağlı kıyma köftelerin dağılmasına neden olur
- Köfte harcının mutlaka dinlendirilmesi lezzetini artırır
- Izgaranın iyice ısınmış olması köftelerin dışının çıtır, içinin sulu kalmasını sağlar
- Köfteleri ızgaraya koyduktan sonra sık sık çevirmeyin, bir kez çevirmek yeterlidir
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Yanında pirinç pilavı veya patates püresi ile sunabilirsiniz
- Üzerine limon sıkarak ve mevsim salata ile servis edebilirsiniz
- Yoğurtlu sos veya cacık iyi bir eşlikçi olacaktır
Bu tarifle evinizde misafirlerinize unutulmaz bir Tekirdağ köftesi ziyafeti çekebilirsiniz. Afiyet olsun!
|